reede, 28. september 2012

Midagi geniaalset (vabandused, kui Te inglise keelt ei oska)

To Our Alien Readers

GREETINGS ALIEN BRETHREN! Across eons of time, we extend our hands in posthumous friendship and bid our welcome to Planet Earth, on behalf of not only ourselves, but the entire Viacom family.

We're sorry we're not here to greet you in person. Really, really sorry. We invited you over, and you traveled who knows how many light years to see us, and you finally got here and we're not home. And we never will be. And we left the place a mess. Trust us when we say this was not our intention. In fact, we had always assumed we would be the ones gallivanting around the universe, rummaging through the remains of once-great alien civilizations, wearing form-fitting Spandex and solving cosmic mysteries. Eh. Que sera, sera.

Millega tegu? See on raamatu "Earth (The Book) - A Visitor's Guide to the Human Race" sissejuhatuse algus. Autoriteks samad inimesed, kes toodavad USA's Comedy Central kaabelkanalil juba neljateistkümnendat aastat jooksvat satiirishow'd "The Daily Show with Jon Stewart". Kuigi arvan, et Eestiski on palju neid, kes teavad Jon Stewartit, toon siinkohal ära lühikese tutvustuse, et selle blogikirje lugejad teaksid, mida oodata autoritelt.

Esiteks on "The Daily Show with Jon Stewart" saanud 18 Emmy't. Vähemalt praeguse seisuga teatab Wikipedia nii. Tegemist siis komöödiashow'ga, mis loob peamiselt USA meedia ja poliitikute poolt väljaöeldud totruste baasil libauudiseid. Ei - see ei ole Ameerika Rohke Debelak. Pigem on tegu väga terava ja intelligentse satiiriga, mis varitseb Ameerikas kõiki neid, kes ei mõtle hoolikalt oma avalduste sisu tähenduse üle. Jon Stewart, kui uudisteedastaja, katsetab tihti piire, kui kaugele ta minna võib, ja praeguseni tundub, et ta ei ole neid piire veel leidnud. Parimaks näiteks ei ole isegi mitte Stewarti enda arvamus, sest tema heidab nalja ka enda üle. Küll on oma arvamus aga Donald Trumpilt - ühel suurimal meediamogulil (võib-olla on põhjus ka selles, et Stewart on Trumpi ennast nimetanud oranžiks hiiglaseks):

Päris kindlasti ei ole Jon Stewart aga selline paha poiss nagu ta esialgu tunduda võib. Uskudes Oprah't on Jon Stewart üks kõige targematest ja naljakamatest inimestest Maal. Seda ütles ta oma intervjuu sissejuhatuseks, kui Jon oli tema saatesse külaliseks kutsutud. (Keda huvitab terve see intervjuu, siis link Youtube'i on SIIN. )

Jon Stewarti poolt dirigeeritava saate taset näitab hästi ka saadet külastanud kuulsuste nimistu. Kui nimetada vaid mõned neist - alustades Bill Gates'i ja Richard Bransoniga ning lõpetades Jimmy Carteri, Bill Clintoni ja Barack Obamaga -, siis võib julgelt väita, et isegi mitmel suuremal ja tõsisemal show'l ei ole niivõrd laiahaardelist ja VIP-staatust omavat külalisteringi. Terve külaliste nimekiri (vist).

Viimaseks, ent sugugi mitte vähemtähtsaks faktiks võib pidada sedagi, et kui ajakiri "Time" tegi 2009. aastal küsitluse, et keda peetakse kõige usaldusväärsemaks uudisteedastajaks, siis Jon Stewart oli 44%-ga häältest kõige usaldusväärsem inimene USA uudistemaastikul.

See selleks - autorite tutvustus tehtud. Keda huvitab, võib juba ise edasi uurida (võin soovi korral veel linke jagada). Nüüd aga raamatust...

Miks kasutasin pealkirjas sõna "geniaalne"? Sest igal leheküljel raamatu 240st on midagi, mis sind alguses  naerma, siis mõtlema ja siis veel rohkem naerma ajab. Ja seda isegi minu mitte täiusliku inglise keele oskuse juures.

Raamat on kavandatud kui planeeti Maa tutvustav käsiraamat tulnukaile, kui nood peaks kunagi siia tulema ja kodus pole kedagi ega midagi peale hunniku prahi ja saasta (mille suunas inimkond praegu ka liigub). Raamat on jagatud peatükkideks, millest igaüks kirjeldab erinevat osa elust Maal. Tõsi - arvestades autorite liigilist kuuluvust on enamik juttu ikka inimkonnast :) Toon siinkohal ära sisukorra nagu see raamatus on:
  1. EARTH - Everything you need to know about this gently-used, pre-owned planet.
  2. LIFE - A comprehensive guide to things that can be killed.
  3. MAN - An introduction to the solar system's original "bad boys".
  4. THE LIFE CYCLE - We called this living.
  5. SOCIETY - How we overcame our basic humanity for the greater good.
  6. COMMERCE - You didn't have to be crazy to work here... but it helped.
  7. RELIGION - We were sure someone was in charge.
  8. SCIENCE - Discovering nature's majesty, and then fixing it.
  9. CULTURE - The ultimate expression of our humanity, minus 10 % commission.
Juba ainuüksi tekst on naljakas. Enne paberraamatu saamist olin seda osaliselt kuulanud audioraamatu kujul, kuid paberraamat on täis pilte koos kommentaaridega, mis oma sarkasmi ja teravusega rõhutavad veelgi kirjeldava tekstiga öeldut. Seega lugemist-uurimist-mõtlemist-taipamist jagub kindlasti rohkem kui korraks.

Minu kui sarkasmi-armastaja jaoks on eriti nauditav see, kuidas saab tõsistest asjadest kirjutada vaimukalt nii, et see paneb sind nende asjade tõsisuse üle hoopis rohkem mõtlema kui see, et keegi sulle tõsisel häälel loengut peab. Aplaus raamatu autoritele!

Tähelepanu soovitaks pöörata ka eraldi sektsioonidele iga peatüki lõpus - FAQs (Future Alien Questions)

Q. What's the deal with the golf balls we found on the moon?
A. Oh, those. They belonged to Adam Shepard, an astronaut form Apollo 14. It's funny: We spent thousands of years wondering what it would be like to walk on the moon. Then we got there, and within 18 months we were golfing, which is the thing we only did when we ran out of things to do.

Q. What were the most common ways of proposing marriage?
A. A man would most commonly declare his intentions by presenting his beloved with a diamond ring on a large television during a packed sporting event. In the rare cases when a woman asked the man to marry, she often did it by urinating on a stick and showing him the results.

Kellel ma seda lugeda soovitaks? (Peale selle tingimuse muidugi, et inglise keelt peab oskama)
Neil, kes:
  • armastavad head huumorit;
  • armastavad head kirjandust;
  • ei kohku tagasi, kui pilamise alla satuvad valuteemad;
  • ei karda naerda ka enda üle.
Tegelikult soovitan raamatut kõigile, kes oskavad inglise keelt. Arvan, et pettuma ei pea keegi - igale maitsele on raamatus sellist, mis annab lugemise vastutasuks positiivse lugemiselamuse.

Head lugemist!

PS Eestis seda raamatut ei müüda - minule kingiti see sünnipäevaks. Soovitan otsida ja tellida see internetist - 20 naela ei ole palju nii suure tüki naeru eest.

Kommentaare ei ole: