teisipäev, 31. märts 2015

Öko-möko-vaktsiinifoobia teaduseeitus

Orjastamine ravimisfirmade poolt. Sõltuvus suurtest kontsernidest. Raha väljakäimine millegi eest, mida pole tarvis. Selliseid vabandusi-põhjendusi-selgitusi, miks peaks oma lapsed vaktsiinidest ilma jätma, on tohutult. Ja öeldagu, mida tahes, on tegu järjekorde näitega, kuidas kõigile kättesaadav internet toob kõige muuga kaasa ka teaduslikust vaatenurgast täiesti idiootlikke mõtteheietusi millegi kahjulikkusest inimesele inimestelt, kes on oma kooli- ja vabal ajal teaduseteemaliste vestluste ajal maganud või on siis porgandinärimine vähese tähelepanu täielikult endasse haaranud.

Tänase kirjutamismõtte aluseks siis Ekspressis ilmunud lugu "Ökovanemad esitavad lasteaedadele pööraseid nõudmisi", millele järgnev kommenaatriumivaidlus jõudis välja ka vaktsiinide ja teiste terevisefanaatikute "teadlikele" väidetele.

Ökoinimesed ja veganid kuuluvad küll nii erinevatesse kategooriatesse, et neist peab kirjutama pikemalt, aga täna peatuksin ehk hetkeks ühel mõne aasta tagusel tuntul vaktsiinieitamis pretsedendil.

Saksa bioloog, doktor Stefan Lanka, väitis, et leetrid ei ole viiruslik haigus ning on oma loomult puhtalt psühhosomaatiline. Jah, seesama haigus, mis alles mõned kuud tagasi tekitas USAs laialdase epideemia ning sai alguse vaktsiinide toimet eitavate inimeste kogukonnast. Ja "psühhosomaatiline" on iseenesest väljend, millega püütakse selgitada kõike, mille kohta normaalsed, teaduslikult põhjendatud faktid puuduvad. See on minu arvamus ja see on tõenäoliselt vale arvamus - isiklikel põhjustel mulle see väljenda aga ei meeldi. See selleks.

Hoolimata targast ja viisakast välismuljest võib ka doktorikraadi omav
inimene (pildil doktor Stefan Lanka) olla täielik idioot ja teaduslike
faktide eitaja.
Stefan Lanka, kes on Saksamaal tuntud ka kui vaktsineerimisvastaste kampaaniate korraldaja on tuntud ka selle poolest, et ei usu, et AIDS on põhjustatud HIV-viirusest. (Palju õnne, "doktor"!).

Viimata ise läbi ühtegi teaduslikku uuringut, esitas ta 2011. aastal oma veebisaidil siiski väljakutse, pakkudes 100 000 € sellele, kes suudab teaduslikult tõestada, et leetrid on viiruslik haigus. Kui saksa arst David Barden esitas suure koguse teaduslikke tõendeid erinevatest meditsiinilistest uuringutest, eitas Lanka neid tõendeid ja see viis mõlemad osapooled kohtusse. Kohtuotsuse põhjal olid tõendid piisavad ning Lanka oli sunnitud veebilehel lubatud summa välja maksma.


Mis on loo moraal?

Lihtne. Idioot, kes levitas oma veendumustel (ja ehk ka kontsernidevastasel maailmavaatel) põhinevaid vaateid isegi kampaaniate korras, pääses vaid 100 000 € maksmisega. Kui palju on aga neid, kes selliste, teaduslike tõestustega vastavuses mitte olevate hüüdlausetega kaasa lähevad? Need kaasaminejad ei pääse kahjuks ainult rahalise kaotusega - nemad ja eelkõige nende lapsed, kellel pole veel võimu oma vanemate tahtlikul idiootsusel rajanevaid põhimõtteid ümber vaielda, nemad maksavad oma tervise ning kahjuks mõnikord ka oma eluga.

Inimesed võiksid ühe korra oma konspiratsiooniteooriatest välja ronida ja leppida tõsiasjaga, et teaduslik fakt ei ole arvamus, vaid fakt.

Kommentaare ei ole: